Under panser af Iron Man

Helte er ofte defineret og gjorde, hvad de er af to ting: skurkene de ansigt og byrderne, som de udfører. Superman bærer byrden af frygt og angst, leve et liv, der er bange for at bryde noget, for at dræbe nogen bør være skødesløs med sin magt. På nogle måder kæmpede Spider-man off depression efter dødsfaldet af hans onkel Ben ved at dreje til bekæmpelse af kriminalitet. Batman vendte sin frygt og angst i et våben i hans personlige krig, brændstofpåfyldning hans enlige korstog mod kriminalitet. Dog er i meget få helte forholdet mellem byrde og heltemod som åbenlys og fremtrædende som Tony Stark, Iron Man.

Den rustning, båret af Iron Man, i modsætning til kostumer af så mange andre helte, er mere end en simpel værktøj til bekæmpelse af kriminalitet. Rustningen også bærer flere komponenter designet til at hjælpe ham håndtere sin fysiske lidelser. Tony Stark hjerte blev kompromitteret i Vietnam, såsom at armor’s primære formål var at fastholde ham – holde ham i live og bevægende – længe nok til at få ordentlig lægebehandling. På mange måder, var de tidlige år af hans karriere markeret med mild antydninger af depression. Rustning blev mindre af et redskab i hans øjne, og mere en påmindelse om skrøbelighed af hans tilstand. Det faktum, at den kroniske smerter, han følte var lettet bedre af rustning end af medicin føjet kun til hans problemer.

Stadig, trods svagheder, Iron Man fortsatte med at gøre, hvad han følte behov for at gøre. Højere grad end nogen anden hero, risikerer han sit liv når han engagerer sig sine fjender i kamp. Den mindste funktionsfejl eller skader på hans rustning kan være dødelige for ham. De mindste forstyrrelser i systemerne, der kan forårsage systemer at gå amok og tage mange uskyldige civile sammen med ham. Byrden er, på bestemte tidspunkter, blevet for stor til karakter til at bære. I modsætning til mange andre superhelte omkring ham, Tony Stark forsøgte at kæmpe hans depression og pres fra sit liv i en meget menneskelig måde: alkohol.

Selvfølgelig beslutningen at gøre ham en alkoholiker var kontroversielle, men derefter, Marvel Comics har altid skubbet linjen på den måde. Harry Osborne havde været en stofmisbruger i en endnu mere opsigtsvækkende historie fra Spider-man tegneserier. Men forskellen her var der, i modsætning til Osborne, var Stark en helt. Som en hero skulle han være over smålige skænderier og mangler af almindelige mennesker. Han faktisk er inddrevet, men ikke før sin alkoholisme forårsaget stor uro blandt hans holdkammerater og skubbet hans allerede anstrengt forhold til nær bristepunktet.

Iron Man figuren er ofte overset i den lange liste af superhelte, der er blevet mere menneskelige gennem årene. Dette er sandsynligvis skyldes, at Tony Stark er ikke helt så montering i tegneserie niche-verdener, som andre synes designet til. Spider-man er everyman af verdens superhelte, udformet således, at enhver, der læser sin tegneserie kan finde noget om ham, at de kan forholde sig til. Superman er visionen om et ideal, en drøm, givet form og magt. Batman repræsenterer mørket i alles, slebet og formet i en overvældende magt. Det kan diskuteres, men der er nogle, der vil sige Tony Stark er mere menneskelige end nogen af de ovennævnte. Rustning kan gøre ham synes uovervindelige, men som en skildpadde, skallen er nedenunder noget blød og sårbar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.