Fra Thanksgiving til Black Friday

Fredagen efter den traditionelle amerikanske højtid Thanksgiving ligger den nyere tradition, Black Friday. Thanksgiving ligger den fjerde torsdag i november måned. Det er dagen hvor man fejrer taknemmeligheden. De første europæere fik i 1600-tallet hjælp og mad af de indfødte amerikanere. Dette blev til Thanksgiving.

Mange år senere startede Black Friday, som altid ligger fredagen efter Thanksgiving. Udtrykket opstod som beskrivelse af den voldsomme trafik dagen efter Thanksgiving. Folk i USA besøger ofte familien på denne dag, og derfor er der mange, der skal køre hjem. Senere begyndte virksomhederne at sænke priserne kraftigt på denne dag.

Amerikansk Black Friday

Højtiden har egentlig mange år på bagen i USA, men det er først i de senere år at udtrykket er begyndt at blive brugt herhjemme i Danmark. Konceptet er da også så amerikansk som noget kan blive. At man tager ud og køber en masse ind på en særlig dag.

Shopping bliver gjort til en begivenhed og en tradition. De store producenter og butikskæder tjener styrtende med penge.

Man kan sige, at man inden for disse to dage, Thanksgiving og Black Friday, kan finde selve den amerikanske ånd. Først sammenholdet og taknemmeligheden. At folk fra forskellige steder kan mødes og være lige i en enorm smeltedigel. Og derefter kapitalismen, materialismen og det frie marked.

Når folk vælter ind i supermarkederne i enorme flokke, er det en direkte visualisering af det frie marked. Folk skubber, vælter og træder hinanden over tæerne. Alt sammen for at nå frem til et særligt produkt, der er på tilbud.

Black Friday importeret til Danmark

Black Friday er nu begyndt at blive brugt som koncept i Danmark og du kan finde gode oversigter på fx Blackfredagstilbud.dk. Danske butikskæder holder store udsalg på denne dag. I år 2019 finder dagen sted den 29. november. Så er det med at holde øje med de forskellige tilbud. I månederne op til dagen, giver det mening at vente med at købe store ting. Det hele bliver billigere på denne dag.

Det at vi nu også har denne højtid i Danmark giver god mening. Det tyder på, at Danmark i høj grad er inspireret af den amerikanske kultur. Det samme kan siges om andre shopping orienterede højtider som valentinsdag, mors og fars dag. Selve det, at vi nu benytter julemanden som symbol på juleaften, stammer fra den amerikanske reklameindustri. På samme måde er importen af Black Friday et tydeligt tegn på, at vi i Danmark gerne vil lige USA.